| Μενού Πλοήγησης

Οι ομάδες γονέων και η συμβολή τους στην οικογένεια

Οι γονείς, υπό την πίεση των σύγχρονων κοινωνικών συνθηκών, έρχονται συχνά αντιμέτωποι με ποικίλες δυσκολίες, για τις οποίες έχουν ανάγκη από βοήθεια. Οι κατακτήσεις των ανθρωπιστικών επιστημών και ιδιαίτερα της ψυχολογίας μπορούν να αποτελέσουν έναν ισχυρό οδηγό και σύμμαχο γι αυτούς και δε χρειάζεται πλέον να “αυτοσχεδιάζουν”.

Ο ρόλος της οικογένειας στην ανατροφή του παιδιού είναι πολύ σημαντικός. Οι γονείς είναι οι κυριότεροι συντελεστές της διαμόρφωσης της προσωπικότητας του αναπτυσσόμενου ατόμου και οτιδήποτε συμβαίνει μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ασκεί σημαντική επίδραση, θετική ή αρνητική, στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Οι γονείς όμως, ειδικά υπό την πίεση των σύγχρονων κοινωνικών συνθηκών, έρχονται συχνά αντιμέτωποι με ποικίλες δυσκολίες, για τις οποίες έχουν ανάγκη από βοήθεια. Οι κατακτήσεις των ανθρωπιστικών επιστημών και ιδιαίτερα της ψυχολογίας μπορούν να αποτελέσουν έναν ισχυρό οδηγό και σύμμαχο γι αυτούς και δε χρειάζεται πλέον να “αυτοσχεδιάζουν”. Στο πλαίσιο αυτό, διαμορφώθηκαν και οι σχολές γονέων, οι οποίες έχουν ως στόχο την στήριξη του θεσμού της οικογένειας και την προάσπιση της ψυχικής υγείας γονέων και παιδιών.

Τι είναι οι σχολές γονέων;

Οι ομάδες γονέων αποτελούν ένα χώρο ενημέρωσης, ψυχοεκπαίδευσης και επικοινωνίας. Μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον αποδοχής, ενθαρρύνεται η έκφραση των συναισθημάτων και δίνεται τροφή για προβληματισμό και σκέψη. Ο συντονιστής αρχίζει με μια μικρή εισήγηση, σχετική με το θέμα που έχει επιλεγεί κάθε φορά, και στη συνέχεια δίνεται χρόνος για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων. Οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν εμπειρίες και να αναζητήσουν νέους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν. Ο συντονιστής της ομάδας παρέχει υποστήριξη, βοηθώντας τους να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα στο ρόλο τους. Δε δίνει συμβουλές και οδηγίες, αντίθετα συμβάλλει στην κατανόηση και αποδοχή των προβλημάτων και στην σταδιακή ενδυνάμωση των συμμετεχόντων, ώστε μόνοι τους να βρουν λύσεις για τις δυσκολίες και υγιείς τρόπους επικοινωνίας με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Οι σχολές γονέων είναι κλειστές ομάδες, που σημαίνει ότι δεν προστίθενται νέα μέλη κατά τη διάρκεια των συναντήσεων. Έτσι, εξασφαλίζεται η δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης, μέσα στο οποίο όλοι θα νιώθουν άνετα να εκφραστούν. Η δυναμική και ο συναισθηματικός χώρος που διαμορφώνεται μέσα στην ομάδα, είναι στοιχεία που συμβάλλουν σε μια συνολική αλλαγή στον τρόπο σκέψης και τη συμπεριφορά.

Σχολές γονέων και θεραπευτικές ομάδες.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διαχωρίσουμε τις ομάδες γονέων από τις θεραπευτικές ομάδες. Οι ομάδες γονέων δεν στοχεύουν στην θεραπεία αλλά κυρίως στην πρόληψη. Αυτό σημαίνει ότι τα θέματα που κάθε φορά αναλύονται είναι γενικού ενδιαφέροντος και επιλέγονται πάντα σε συνεννόηση με τους γονείς. Δεν είναι μεμονωμένα προβλήματα ή συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζονται σε κάποιο μέλος μιας οικογένειας. Εκεί απαιτείται άλλου τύπου βοήθεια, η οποία δεν μπορεί να ικανοποιηθεί στα πλαίσια των ομάδων αυτών.

Επίσης δε θα πρέπει να συγχέουμε τις σχολές γονέων με τη θεραπεία ζεύγους. Και στις δύο περιπτώσεις μπορούν να συμμετέχουν και οι δύο γονείς, όμως στη θεραπεία ζεύγους το επίκεντρο είναι η αλληλεπίδραση και η επικοινωνία των δύο συντρόφων. Σκοπός μας είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα ή τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στη σχέση και η αποκατάσταση της ισορροπίας. Στις ομάδες γονέων το κεντρικό θέμα είναι πάντα τα παιδιά και ο τρόπος επικοινωνίας μαζί τους, και στόχος η σταδιακή ωρίμανση του γονέα στο ρόλο του, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και να συμβάλλει στη θετική εξέλιξη του παιδιού του.

Οι ομάδες γονέων είναι ολιγομελείς, ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν αρκετό χρόνο για να εκφραστούν εφόσον το επιθυμούν. Εμπλουτίζονται δε με βιωματικές ασκήσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν με τα παιδιά, αλλά και στην ενδυνάμωση του γονέα. Επίσης με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η επικοινωνία μεταξύ όλων των μελών της οικογένειας.

Ιωάννα Κούρια, Ψυχολόγος - Οικογενειακή Θεραπεύτρια.

new cta psychologos

Κλείστε τώρα μια συνεδρία
καλώντας στο 211-4107235 ή συμπληρώστε τη φόρμα

Φόρμα συνεδρίας

Όλες οι συνεδρίες είναι απόρρητες βάση του άρθρου 9 του νόμου 991/79.