| Μενού Πλοήγησης

Ψυχοθεραπεία. Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία ίασης και αυτογνωσίας η οποία επιτυγχάνεται μέσα από τη σχέση με έναν θεραπευτή. Ξεκινάει πάντα με αίτημα του θεραπευόμενου, ο οποίος επιζητά την ανακούφιση από κάποιο σύμπτωμα, την αντιμετώπιση μιας δυσκολίας ή ενός αδιεξόδου ή την καλύτερη κατανόηση του εαυτού. Μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον αποδοχής, ο θεραπευόμενος ενθαρρύνεται να εκφράσει σκέψεις και συναισθήματα, έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί βιώματα που έχουν καθορίσει την εξέλιξη του, να κατανοήσει τα βαθύτερα αίτια όσων του συμβαίνουν αλλά και να ανακαλύψει νέους λειτουργικούς τρόπους σκέψης, επικοινωνίας και συμπεριφοράς.

Ο θεραπευτής χρησιμοποιεί μεθόδους και τεχνικές οι οποίες θεμελιώνονται σε επιστημονικές θεωρίες και γίνεται σύμμαχος ενάντια στο πρόβλημα. Δεν καθοδηγεί, δε συμβουλεύει ούτε προσφέρει έτοιμες συνταγές. Αντιθέτως, ακούει με σεβασμό και προσοχή και βοηθάει τον θεραπευόμενο να ανακαλύψει κίνητρα, φόβους, ανάγκες, προσδοκίες και πεποιθήσεις και να αξιοποιήσει τις προσωπικές του δυνάμεις για να ξεπεράσει όσα τον απασχολούν.

Οι πρώτες συνεδρίες αφιερώνονται στην διερεύνηση του προβλήματος, στο χτίσιμο σχέσης εμπιστοσύνης, τη δημιουργία ενός κλίματος ασφάλειας αλλά και στην μερική ανακούφιση από το σύμπτωμα. Στη συνέχεια εμβαθύνουμε περισσότερο, προσπαθώντας να εντοπίσουμε τα πραγματικά αίτια του προβλήματος και συνδέουμε τις εμπειρίες του παρελθόντος με το παρόν, δίνοντας έτσι μια νέα διάσταση στο μέλλον. Τα γεγονότα που συντέλεσαν στη δημιουργία της δυσκολίας αποκτούν νέο νόημα, και το άτομο εξοπλισμένο με νέες ικανότητες και με μεγαλύτερη αυτογνωσία, μπορεί πλέον να λειτουργεί αρμονικά στο παρόν, χωρίς ψυχικό πόνο, ένταση ή άγχος αλλά και να βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον. Οι νέες ικανότητες γίνονται ένα σημαντικό εφόδιο, για την αντιμετώπιση μελλοντικών δυσκολιών, ενώ η πίστη στον εαυτό και η αίσθηση επάρκειας ενισχύονται με αποτέλεσμα το άτομο να ενδυναμώνεται και να αποκτά αυτονομία.

Συνήθη αιτήματα για ψυχοθεραπεία είναι τα εξής:

 • Κατάθλιψη.
 • Άγχος / φοβίες / κρίσεις πανικού.
 • Σωματοποίηση / σωματικά συμπτώματα χωρίς ιατρική αιτιολογία.
 • Κακοποίηση.
 • Διαταραχές προσωπικότητας.
 • Διατροφικές διαταραχές/ Ανορεξία, Βουλιμία, Υπερφαγία.
 • Ψυχικό τραύμα/ Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες.
 • Αυτοκτονικότητα.
 • Εξαρτήσεις/Χρήση ουσιών.
 • Πένθος/Απώλεια.
 • Αυτογνωσία/Προσωπική Ανάπτυξη.
 • Χαμηλή Αυτοεκτίμηση/ Προσωπική Ενδυνάμωση.
 • Χρόνιος Πόνος/Χρόνιες ασθένειες/ Απειλή κατά της ζωής.
 • Δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Βεβαίως, αίτημα μπορεί να αποτελέσει και οποιαδήποτε άλλη δυσκολία, την οποία το άτομο νιώθει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και η οποία δυσχεραίνει την καθημερινότητα και την εξέλιξη του.


Πόσο διαρκεί η Ψυχοθεραπεία;

Η διάρκεια της Ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας εξαρτάται από το αίτημα και τις ανάγκες του πελάτη. Αρχικά, απαιτούνται 2 με 3 πρώτες συναντήσεις για την αξιολόγηση και κατανόηση του προβλήματος και στη συνέχεια καθορίζεται το θεραπευτικό συμβόλαιο, με το οποίο θεραπευτής και θεραπευόμενος, αποφασίζουν το αίτημα πάνω στο οποίο θα δουλέψουν, καθώς και τη συχνότητα των συναντήσεων. Συνήθως προτείνονται εβδομαδιαίες ή δεκαπενθήμερες συνεδρίες, σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα. Η Ψυχοθεραπεία ολοκληρώνεται όταν το αίτημα ικανοποιηθεί ή όταν ο πελάτης νιώσει ότι δεν χρειάζεται πλέον βοήθεια. Βεβαίως ο θεραπευόμενος μπορεί να διακόψει ανά πάσα στιγμή επιθυμεί την συνεργασία του με τον Ψυχολόγο, χωρίς καμία δέσμευση.

Αρχή Εχεμύθειας

Η διαδικασία της Ψυχοθεραπείας καλύπτεται από την αρχή της Εχεμύθειας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της αλλά και μετά τη λήξη αυτής. Όλες οι συνεδρίες είναι απόρρητες και εμπιστευτικές και οι οποιεσδήποτε πληροφορίες αποκλείονται ακόμα και από τα συγγενικά πρόσωπα του πελάτη. Άρση απορρήτου πραγματοποιείται μόνο σε περιπτώσεις απειλής κατά της ζωής και εφόσον ενημερωθεί ο ενδιαφερόμενος.

Μοιραστείτε....

Ακολουθήστε μας!