| Μενού Πλοήγησης

Θεραπεία Τραύματος EMDR

Τι είναι το Ψυχικό Τραύμα;

Σε ψυχικό επίπεδο το τραύμα προκαλείται όταν εξαιρετικά στρεσογόνα γεγονότα λαμβάνουν χώρα, τα οποία το άτομο δυσκολεύεται να διαχειριστεί. Τότε επιστρατεύει όλες τις ψυχικές του δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσει το άγχος, το φόβο, την ένταση και τον πόνο που συνοδεύουν τα γεγονότα αυτά. Όταν όμως οι προσπάθειες αυτές δεν επαρκούν τότε δημιουργούνται εσωτερικά «ρήγματα», τα οποία απωθούνται στην ενσυνείδητη μνήμη μας, και μπορούν να οδηγήσουν στην εκδήλωση σοβαρής διαταραχής με μακροχρόνιες επιπτώσεις στον ψυχισμό.

Καταστάσεις που θα μπορούσαν να βιωθούν ως τραυματικές είναι η κακοποίηση, οι φυσικές καταστροφές, μια ληστεία, ένα σοβαρό ατύχημα, η απώλεια αγαπημένου προσώπου και οποιοδήποτε άλλο γεγονός το οποίο το άτομο δεν καταφέρνει να επεξεργαστεί ικανοποιητικά και μπροστά στο οποίο νιώθει αδύναμο να αμυνθεί. Επιπλέον η ανατροφή ενός παιδιού σε ένα απορριπτικό περιβάλλον χωρίς αγάπη μπορεί να βιωθεί τραυματικά με σημαντικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την προσωπικότητα του.

Από τη στιγμή που ένα γεγονός θα εγγραφεί στη μνήμη μας ως τραυματικό, τότε γίνεται δυσβάσταχτο και ακολουθείται από διάφορα συμπτώματα, τα οποία πλήττουν την καθημερινή μας λειτουργικότητα. Ιδιαίτερα έντονα εμφανίζονται τα συμπτώματα αυτά όταν το άτομο εκτίθεται σε καταστάσεις ή γεγονότα, τα οποία του θυμίζουν την τραυματική εμπειρία. Τέτοιες καταστάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν έναν ήχο, μια εικόνα, μια μυρωδιά, ένα μέρος, γενικότερα μια αίσθηση στο σώμα. Τότε το άτομο μπορεί να έχει:

 • Συνεχείς εικόνες, σκέψεις, συναισθήματα που σχετίζονται με την τραυματική εμπειρία.
 • Αυξημένη διεγερσιμότητα (ταχυκαρδία, επιτάχυνση της αναπνοής, υπέρταση, σφίξιμο των μυών).
 • Δυσκολία στον ύπνο / εφιάλτες.
 • Κατάθλιψη.
 • Κρίσεις πανικού / φοβίες.
 • Αίσθημα αβοηθητότητας / Έλλειψη ελπίδας.
 • Διάσπαση προσοχής.
 • Δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις.
 • Αποσύνδεση (αποκοπή από την πραγματικότητα).

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις απαιτείται η παρέμβαση ειδικού στη θεραπεία ψυχικού τραύματος, έτσι ώστε το άτομο να μπορέσει να απαλλαγεί από τα συμπτώματα, να επεξεργαστεί επαρκώς την τραυματική εμπειρία, δίνοντας της νέα διάσταση και νόημα στο παρόν. Με αυτό τον τρόπο θα νιώσει πάλι ασφαλής και η ψυχική ένταση θα μειωθεί.

Η μέθοδος EMDR

Η πλέον ενδεδειγμένη και σύγχρονη μέθοδος για τη θεραπεία ψυχικού τραύματος είναι η μέθοδος EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Στα Ελληνικά ο όρος αποδίδεται ως «απευαισθητοποίηση και επαναπροσαρμογή μέσω οφθαλμικών κινήσεων».

Το EMDR είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος εμπνεύστρια της οποίας είναι η Αμερικανίδα Ψυχολόγος Francine Saphiro. Η μέθοδος EMDR συνδυάζει στοιχεία από διάφορες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις και έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματική. Πραγματοποιείται σε 3 φάσεις, ενώ βασικό της στοιχείο είναι τα διεστιακά αισθητηριακά ερεθίσματα (οπτικά, ακουστικά, απτικά). Στην πρώτη φάση ο θεραπευόμενος έρχεται σε επαφή με τις εσωτερικές του πηγές, τις οποίες και ενισχύει ενώ ταυτόχρονα εκπαιδεύεται σε τεχνικές χαλάρωσης και ανακούφισης από το άγχος. Με τον τρόπο αυτό προετοιμάζεται και ενδυναμώνεται ώστε να καταφέρει να επεξεργαστεί αποτελεσματικά τις τραυματικές εμπειρίες, διατηρώντας τον έλεγχο. Στη συνέχεια, κατά την κύρια εφαρμογή της μεθόδου, ο θεραπευόμενος καλείται να παρακολουθήσει αμφίπλευρα αισθητηριακά ερεθίσματα, ενώ ταυτόχρονα εστιάζει σε τραυματικά και ψυχοπιεστικά γεγονότα. Μετά από κάθε σετ διεστιακών ερεθισμάτων ενθαρρύνεται ελεύθερα να περιγράψει όσα σκέφτηκε ή ένιωσε. Με τον τρόπο αυτό, σταδιακά τα εσωτερικά «ρήγματα» ενώνονται, η εμπειρία ανακαλείται ως ενιαία και επέρχονται αλλαγές στο ίδιο το άτομο. Η θεραπεία ολοκληρώνεται με την ενσωμάτωση της αλλαγής στην παρούσα κατάσταση του ατόμου. Ο θεραπευόμενος εγκαθιδρύει νέα μοτίβα συμπεριφοράς και θετικές πεποιθήσεις, τα οποία διατηρεί ως εφόδια για την αντιμετώπιση μελλοντικών αρνητικών εμπειριών. Έτσι επέρχεται η πλήρης ίαση και η διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας στο χρόνο.

Στόχος της μεθόδου είναι η μείωση της δυσφορίας και η μετατροπή της τραυματικής εμπειρίας από δυσλειτουργική σε λειτουργική. Για το λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της, εστιάζουμε κυρίως σε παρελθοντικά γεγονότα, όμως επεξεργαζόμαστε ταυτόχρονα και καταστάσεις του παρόντος που λειτουργώντας ως υπενθυμητές, πυροδοτούν αρνητικά συναισθήματα.

Το EMDR διεξάγεται αποκλειστικά από ειδικά εκπαιδευμένους ψυχολόγους και ψυχιάτρους, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και αρκετή κλινική εμπειρία. Πραγματοποιείται σε ατομικές συνεδρίες διάρκειας 1,5 περίπου ώρας και εφαρμόζεται αποτελεσματικά σε άτομα όλων των ηλικιών (παιδιά, εφήβους, ενηλίκους).

Διαταραχές στις οποίες μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος EMDR:

 • Διαταραχές Μετατραυματικού Στρες.
 • Φοβίες.
 • Κρίσεις πανικού.
 • Κατάθλιψη.
 • Απώλεια / Πένθος.
 • Ιδεοψυχαναγκαστικές Διαταραχές.
 • Εξαρτήσεις.
 • Περιπτώσεις χρόνιου πόνου.
 • Διαταραχές προσωπικότητας.
 • Για την βελτίωση επιδόσεων αθλητών, καλλιτεχνών κ.α.

Μοιραστείτε....

Ακολουθήστε μας!